ZIMOWY KOCIOŁ SMAKÓW

Sos teriyaki, galangal czy gicz wołowa – zimowy kocioł w restauracjach Bażantowa jest pełen zaskakujących smaków. Warto spróbować ich wszystkich!

HIRADO SUSHI
ZESTAW IDEALNY NA ZIMĘ
Hirado Sushi przygotowało specjalny, bogaty w smaki zestaw zimowy. Propozycja zawiera cztery różne rolki oraz cztery nigiri. Ebi tempura, to krewetka smażona w tempurze z dodatkiem ogórka oraz tykwy. Polana sosem teriyaki jest klasykiem, którego nie mogło zabraknąć w zestawie. Kani, to z kolei sałatka z paluszka krabowego, skręcana w nori sojowym. Trzecią rolką jest California Butterfish, czyli grillowana ryba maślana, rolowana z serkiem oraz ogórkiem, całość dopina sos śliwkowy. Ostatni element to klasyk – Filadelfia Green lub Yellow, z surowym łososiem, serkiem śmietankowym oraz awokado.

THAI PAN
NA CHOROBĘ DRY TOM YUM
Z końcem listopada restauracja Thai-Pan wprowadziła nowe menu. Jedną z nowinek jest wariacja na temat dobrze wszystkim znanej zupy Tom Yum. Na Dry Tom Yum, która de facto jest zupą „na sucho” składają się ryby, owoce morza (krewetki i kalmary) oraz składniki dobrze znane z wersji oryginalnej, czyli m.in. trawa cytrynowa, galangal, chilli czy kolendra. Danie nie tylko rozgrzewa, ale dzięki właściwościom tworzących ją składników – wzmacnia układ odpornościowy.

SREBRNA ŁYŻECZKA
SŁODKIE WIECZORY
Zimą w kawiarni Srebrna Łyżeczka królować będą rozgrzewające herbaty z imbirem, kawy korzenne, grzane wino oraz czekolady na gorąco. Hitem każdej zimy w Łyżeczce są napary ziołowe, które w połączeniu z owocami i miodem tworzą mieszankę pozytywnie wpływającą na odporność i samopoczucie. Amatorzy słodkich deserów również znajdą coś dla siebie: szarlotkę podawaną na ciepło, tartę dyniową, torcik chałwowy czy ciasto marchewkowe.

LA TAVOLA
TRADYCJA Z LOMBARDII
La Tavola przyzwyczaiła nas już, że włoska kuchnia to nie tylko makarony i pizza ale też pyszne, mięsne potrawy. Flagowym daniem w nowej karcie dań restauracji jest Ossobuco alla Milanese – pochodzące z regionu Lombardii i jedno z nielicznych dań kuchni włoskiej, które jest połączeniem pierwszego (risotto alla milanese) z drugim daniem (gicz wołowa).

BISTRO BAZANTOWO SPORT
KAWAŁEK TRADYCJI NA STOLE
Tradycja lepienia pierogów podtrzymywana jest latami, a sekrety idealnego ciasta i ulepionej „falbanki” przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Pierogi od lat królują na polskich stołach będąc ich nieodłącznym elementem w okresie zimowym. Z tej okazji warto zainspirować się także nowymi przepisami i nieco odejść od tradycji. W menu Bistro Bażantowo Sport znajdziecie pierogi z mięsem, ruskie oraz z fetą i szpinakiem oraz świąteczną klasykę – pierogi z kapustą i grzybami.

M&P ALKOHOLE I WINA ŚWIATA
AROMATYCZNY WIECZÓR Z WINEM
Wybór wina, które będzie nam towarzyszyć przy kominku i dobrej książce nie jest łatwy. Niemniej, nikogo nie rozczaruje klasyczny Lalan-de-de-Pomerol. To łagodny w odbiorze kupaż ze zdecydowaną przewagą Merlota. Trunek jest aromatyczny, pełny suszonych owoców, wanilii i tytoniu w nosie, z urzekającą strukturą i miękkimi taninami w ustach.