ZGRA(B)NY DUET

Edyta Dutkiewicz i Łukasz Szczepaniak to wyjątkowo zgra(b)ny duet! Dzięki współpracy psychodietetyczki i szefa kuchni, goście SOPOTORIUM Medical Resort jedzą smacznie i zdrowo 

TEKST: Paweł Szałankiewicz
ZDJĘCIA: Bartłomiej Zylla

Edyta Dutkiewicz, psycholog, dietetyk i psychodietetyk oraz Łukasz Szczepaniak, szef kuchni SOPOTORIUM Medical Resort odbyli wiele rozmów o tym, co zrobić, żeby goście jedli smacznie i zdrowo. 

Sezonowe menu 

Menu zmieniają sezonowo – wiosną i latem kuchnia jest lżejsza, natomiast jesienią i zimą rozgrzewająca. Dbają przy tym o różnorodność według zasad „clean food” – unikając produktów przetworzonych i wykorzystując te najbardziej wartościowe.

Dieta i ćwiczenia 

Każdy, kto choć raz spróbował stracić parę kilogramów wie, że kluczem jest silna wola i motywacja. – Aby się udało, trzeba na pewno kilku podstawowych rzeczy. Po pierwsze musimy określić cele – po co tę zmianę chcemy wprowadzać. Inaczej do tego podchodzimy mając motywację wewnętrzną, a inaczej gdy mamy zewnętrzną. Kiedy zaczynamy stosować dietę musi ona być dopasowana do naszego stylu życia. To ma być trwała zmiana, która ma się odbywać krok po kroku, gdzie po każdym z nich czeka na nas nagroda. Tak zresztą jesteśmy skonstruowani, że aby nam się chciało, musimy coś z tego mieć. Poza systemem nagradzania ważny jest też cel, który musi być realny, konkretny i określony w czasie – tłumaczy Edyta Dutkiewicz. 

80 do 20 

Promuję przy diecie taki trend, aby zdrowie było smaczne, ale też aby zachować racjonalizm w odżywianiu według zasady 80 do 20: 80 proc. rób dobrze, zdrowo, a te 20 proc. zostaw na coś mniej zdrowego, czy odpuszczenie treningu, aby nadrobić go kolejnego dnia. Dzięki takiemu podejściu dieta przebiega z głową, a my dbamy o swoją psychikę i dobre samopoczucie – mówi Edyta Dutkiewicz. 

A na deser… tężnia! 

W utrzymaniu dobrego samopoczucia pomaga pobyt w tężni SOPOTORIUM, a szczególnie uczestnictwo w seansach relaksacyjnych, których głównym założeniem jest zadziałanie na ciało siłą swojego umysłu. – To też praca z oddechem oraz zapoznanie się z różnymi metodami niwelującymi napięcie i stres życia codziennego. Bo tego stresu nie da się całkowicie wyeliminować – my tylko możemy się wzmacniać i uczyć sobie z nim radzić. Do tego właśnie służą te seanse – poleca psychodietetyczka. 

Energia po urlopie 

Dieta, ruch, seanse i zabiegi – wszystko to składa się na holistyczne podejście do gości SOPOTORIUM. – Warto z tego wszystkiego skorzystać i zadbać o siebie na urlopie, żeby zbierać żniwa po powrocie do codzienności – zachęca Edyta Dutkiewicz.