Wino do każdego smaku

Sushi, gaspacho, pad thai, mięso rasy Duroc? Te dania potrzebują odpowiedniego towarzystwa. Wina do potraw wymienionych na poprzednich stronach poleca Mateusz Poręba z salonu win i alkoholi M&P w Centrum Handlowym Bażantowo

kkk

Lupaia Montepulciano
Bardzo bogate wydanie szczepu Montepulciano, z pełną strukturą, ładnie wkomponowaną beczką, świetnie zgra się ze schabowym przygotowanym z mięsa rasy Duroc. Mięso to charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, co uwydatni owoc wina. Dodatkowa wyrazistość, to z kolei zasługa starzenia sur lie – „na osadzie”.

Pradorey Rosado Barrica

Chłodnik – danie lekkie, ale wyraziste, wymaga odpowiedniego kompana. Proponujemy niezwykłe różowe wino z Ribery del Duero, oparte na tempranillo i merlocie. Ten ostatni zmiękcza pięknie ten trunek. Całość, dzięki starzeniu w beczce, zyskała dodatkowo nuty balsamiczne, nieco przyprawowe, które dopełniają dominujący aromat malin i truskawek.

Weinbiet Gewurztraminer

Ten aromatyczny szczep, ujmujący zapachem róży i liczi, z delikatną słodyczą w tle, stanowi doskonałe towarzystwo dla sushi, czy to w wydaniu pikantnym, czy też nie. Lekka struktura i orzeźwiający charakter sprawiają, że to wino jest kompanem, który uwydatnia w sushi to, co najlepsze.


Vouvray Demi-Sec

Szczep Chenin Blanc w swojej ikonicznej odsłonie. W aromacie dominujące zielone jabłuszko, z nutą słodyczy, ale bardzo świeże i orzeźwiające, dopełnione akcentami miodu i kwiatów. Słodycz świetnie odpowie na wyrazistość pad thai, natomiast bogaty aromat sprawi, że wino nie „zniknie”, ale doskonale dopełni smak całości.