Whisky czy koniak?

Zimowe wieczory aż proszą się o dobry akompaniament. Natychmiast myśl mknie ku dwóm bardzo klasycznym propozycjom: whisky i koniak. Czym różni się jedno od drugiego? Jak wybrać to, co będzie bardziej odpowiadało osobie, którą chcę obdarować? Radzi Mateusz Poręba z salonu M&P Alkohole i Wina Świata.

Koniak jest trunkiem powstałym z winogron, czyli rodzaju brandy (po polsku „winiak”) o mocy zazwyczaj 40%, pochodzącym z regionu Cognac we Francji. Wyciśnięty sok z owocu winorośli fermentuje, dając wino, które następnie poddaje się destylacji w tradycyjnych alembikach. Na koniec trunek wlewa się do dębowych beczek, żeby poprzez proces starzenia produkt nabrał odpowiedniej złożoności i bogactwa aromatów.

Dodatkowo, koniaki są „układane”, to znaczy łączone w wypracowanych proporcjach z różnych beczek. Dodatkowe atuty dla tego trunku to konkretna parcela, z której pochodzi, a są dostępne różne rodzaje koniaków z konkretnych roczników i podregionów.Whisky natomiast powstaje ze zbóż, najczęściej z jęczmienia, i tuż po destylacji ma około 80% zawartości alkoholu, ale poprzez proces starzenia w beczkach i czasem poprzez opcję producenta zostaje rozmiękczona do 40%. Tutaj pole do popisu daje receptura (można łączyć różne rodzaje zbóż) i różnorodność beczek (np. takie, w których wcześniej było wino, inny rodzaj whisky, albo zupełnie nowe beczki). Wszystko ma wpływ na jakość i smak trunku. Można u nas znaleźć takie rodzaje, które leżakowały w dębie przez ponad 40 lat, a najstarszy dostępny alkohol pochodzi z początku lat 40. ubiegłego wieku.Koniaki w strukturze, ogólnie mówiąc, są gładsze, natomiast whisky może się okazać nieco zadziorna, choć tu także nie ma reguły…

Który to Państwa styl? Jako przewodnicy na obu tych drogach chętnie posłużą doradcy z M&P Bażantowo. Przeprowadzą też Państwa po wypełnionych po brzegi półkach z winem, gdzie ponad tysiąc propozycji czeka na skosztowanie, by umilić Wam te zimowe, krótkie dni. Do dyspozycji są też inne rodzaje mocnych alkoholi, takie jak armaniak („starszy brat” koniaku), tequila, mezcal, calvados, ouzo, grappa, i wiele, wiele innych. Zapraszamy do przebierania w tym bogactwie smaków i aromatów, a my, jak zwykle, służymy pomocą!