POGROMCY ZDROWOTNYCH MITÓW: DIETA W LECZENIU ONKOLOGICZNYM

Czy dieta może wyleczyć nowotwór? Mity od faktów z zakresu diety w leczeniu onkologicznym oddziela Anita Olczak, dietetyk kliniczny z Centrum Medycznego Signum

Fakt/Mit

Fakt/Mit: Dieta może wyleczyć nowotwór.
Dieta jest istotnym elementem każdej terapii onkologicznej i wpływa na jej przebieg. Natomiast nie da się wyleczyć żadnego nowotworu wyłącznie samą dietą.

Mit: Przy nowotworach krwi należy pić dużo soku z buraka na podwyższenie hemoglobiny.
Spożywanie soku z buraka nie podniesie w sposób spektakularny parametrów krwi. Może jednak przyczynić się do polepszenia ogólnego stanu odżywienia pacjenta. Sok z buraka zawiera witaminę C i kwas foliowy, które są zaliczane do grupy przeciwutleniaczy, więc wpływają na odporność.

Mit: Na czas leczenia pacjenci powinni wykluczyć produkty mleczne.
Jeśli u pacjenta nie została jasno stwierdzona nietolerancja pokarmowa produktów mlecznych, nie ma potrzeby ich wykluczania. Warto jednak zwrócić uwagę, że dietę dobieramy w sposób indywidualny. W przypadku pacjentów z nowotworem układu pokarmowego, ograniczenie tych produktów na czas terapii może mieć swoje zastosowanie.

Mit: Białko „karmi” komórki nowotworowe.
Każda komórka zdrowa i nowotworowa potrzebuje składników odżywczych. Dlatego białko jest potrzebne pacjentom, by uniknąć niedożywienia. Im lepiej odżywiony pacjent, tym lepsze rezultaty leczenia

Mit: Witamina C w dużych dawkach leczy nowotwory.
Nie ma naukowych badań, które potwierdziłyby, że witamina C może wyleczyć nowotwór. Warto jednak pamiętać o tym, że dobrze wpływa na układ odpornościowy i powinna być wprowadzana w naturalnej formie, np. w sokach.

Mit: Głodówka przyspiesza rezultaty leczenia nowotworu.
Im gorzej odżywiony pacjent, tym gorsze rezultaty leczenia. Około 20 proc. pacjentów, u których zdiagnozowano nowotwór umiera w wyniku niedożywienia. Choroba działa destrukcyjnie na organizm, więc trzeba dostarczać pacjentowi niezbędnych składników.

Mit: W trakcie leczenia należy wykluczyć gluten z diety.
Nie ma jasnych wskazań które mówią o tym, ze dieta bezglutenowa przyczynia się do tego, żeby pacjent lepiej funkcjonował podczas terapii onkologicznej. Są pewne indywidualne zalecenia dotyczące stosowania takiej diety, np. przy nowotworach układu pokarmowego.

Mit: Chorzy na nowotwór powinni ograniczać sól i pieprz.
Zarówno osoby chore jak i zdrowe nie powinny przekraczać 5 gram soli na dzień. U pacjentów z chorobą nowotworową posiłki muszą być przede wszystkim smaczne, bo borykają się oni z brakiem apetytu.

Mit: Chorując na nowotwór, należy całkowicie wykluczyć cukier z diety.
Komórki organizmu, zarówno zdrowe i nowotworowe potrzebują składników odżywczych, w tym cukrów prostych. Jeśli odetniemy całkowicie komórkom dostęp do glukozy, nastąpi szereg niekorzystnych zmian i procesów szybko doprowadzających organizm pacjenta do niedożywienia.