Po włosku z La Tavolą: Filet z indyka, purée z ziemniaków i szpinak sauté w sosie grzybowym

La Tavola proponuje typowe danie obiadowe, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim – bez względu na to, czy są smakoszami kuchni włoskiej, czy nie.

40 min
Średnio trudne

Składniki i akcesoria
– 600 g fileta z indyka
– 200 g świeżych podgrzybków
– 500 g ziemniaków
– 100 g świeżego szpinaku baby
– 40 g mąki pszennej
– 30 g białej cebuli
– czosnek
– 20 g masła
– 100 ml śmietany 30%
– 50 ml mleka
– 10 ml oliwy extra vergine
– sól – pieprz

Sposób przyrządzenia
1. Cebulę i czosnek smażymy na maśle do zrumienienia, dodajemy opłukane i pokrojone w kostkę grzyby, smażymy ok. 5 minut, zalewamy śmietaną i dusimy do uzyskania gęstego sosu, doprawiamy do smaku.
2. Filet z indyka kroimy w plastry, doprawiamy, oprószamy mąką, smażymy na oliwie na wolnym ogniu aż do uzyskania złotego koloru.
3. Ziemniaki myjemy, obieramy, dodajemy sól, gotujemy do miękkości, odcedzamy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mleko, mieszamy.
4. Na rozgrzane masło wrzucamy szpinak, doprawiamy, dusimy ok. 1 min.

Złota rada
Delikatne mięso szybko reaguje na wysoką temperaturę i wymaga krótkiej obróbki cieplnej.