Po tajsku z Thai-pan: Glass Noodle Salad

Tajska sałatka Glass Noodle Salad jest bardzo prosta w przygotowaniu i niskokaloryczna. To świetna propozycja dla osób będących na diecie. Kucharze z Thai Pan polecają ją także jako przekąskę.

15 min
łatwe

Składniki i akcesoria
– 50 g makaronu sojowego (glass noodle)
– 20 g piersi z kurczaka
– 20 g boczniaków- marchewka
– cebula- papryczka chili- zielona cebulka
– pomidorki cherry
– składniki na sos: 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki sosu rybnego, cukier trzcinowy do smaku

Sposób przyrządzenia
1. Makaron wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Kurczaka siekamy, boczniaki rwiemy na paski i gotujemy.
2. Marchewkę tniemy na cieniutkie paski (najlepszy efekt uzyskamy, używając obieraczki do warzyw).
3. Pomidorki tniemy na ćwiartki, a cebulę w cienkie pióra, siekamy chili i zieloną cebulkę. Wszystkie składniki mieszamy.
4. Do soku z cytryny dodajemy sos rybny i odrobinę cukru. Mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Zalewamy sałatkę i gotowe.

Złota rada
Sałatkę można podawać na zimno lub na ciepło. Kurczaka możemy zastąpić wieprzowiną bądź owocami morza.