Po japońsku z Hirado Sushi: Tatar z łososia

Tym razem propozycja Hirado Sushi to tatar z łososia. Jest on równie popularny, jak ten wołowy lub ze śledzia. To szybkie danie najczęściej podawane w formie przystawki.

30 min
łatwe

Składniki i akcesoria
– ostry nóż bez ząbków
– płat łososia– por
– sos chilli np. sriracha
– sos sojowy
– pałeczki
– wasabi
– imbir
– czarny pieprz mielony

Sposób przyrządzenia
1. Kawałki łososia kroimy w kostkę, siekamy go, aż będzie delikatny i kremowy.
2. Pora siekamy bardzo drobno, mieszamy z łososiem.
3. Doprawiamy według uznania sosem sojowym, pieprzem oraz sosem chilli.
4. Całość dokładnie mieszamy i bez ugniatania umieszczamy w miseczkach.
5. Tatar można posypać uprażonym sezamem. Może też stanowić składnik sushi.

Złota rada
Danie świetnie nadaje się jako przystawka na imprezy domowe. Najlepiej podawać je w miseczce.