Po hiszpańsku z Albencą: Torcik warzywny z serem kozim

Albenca podpowiada, jak zrobić danie bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zadowoleni będą przede wszystkim miłośnicy łączenia zieleniny i warzyw z serem.

40 min
łatwe

Składniki i akcesoria
– 200 g ziemniaków
– 100 g bakłażana
– 9 listków świeżego szpinaku
– 70 g pleśniowego sera koziego
– 100 ml pomidorów pelati
– 1 czerwona papryka

Sposób przyrządzenia
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Lekko je podgotowujemy.
2. Bakłażan kroimy w cienkie plasterki i grillujemy z obu stron.
3. Paprykę pieczemy w piecu przez 20 minut w temperaturze 200 st. C i obieramy ze skóry. Czyścimy z gniazda nasiennego.
4. Pomidory pelati gotujemy w rondelku przez godzinę, dodajemy pieczoną paprykę, sól i cukier i wszystko blendujemy na gładki sos pomidorowo-paprykowy.
5. Torcik układamy warstwami – bakłażan/ziemniaki/liście szpinaku/sos pomidorowo-paprykowy/ser kozi. Tę czynność powtarzamy 3 razy. Na samą górę dajemy ser kozi.6. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez ok. 5 minut.

Złota rada
Aby pozbyć się goryczki z bakłażana, należy go uprzednio posolić. Pod wpływem soli bakłażan puści sok, który należy dokładnie odcisnąć za pomocą papierowego ręcznika.