Pad Thai – symbol bezkrwawej rewolucji w Tajlandii

Czy z połączenia polityki i… kuchni może powstać coś dobrego? Tak! A najlepszym tego przykładem jest Pad Thai – najpopularniejsze danie kuchni tajskiej

Na pytanie, jakie są najbardziej znane dania kuchni tajskiej, większość odpowiada zupa Tom Yum oraz Pad Thai. To drugie danie ma stosunkowo krótką historię, a jego korzenie sięgają Chin. Pad Thai stało się popularne na przełomie lat 30. i 40. XX wieku. Do jego rozpowszechnienia przyczynił się ówczesny premier Tajlandii Plaek Pibulsonggram, który przeprowadził w Tajlandii rewolucję niemal w każdej dziedzinie życia – od systemu rządów, przez kulturę – aż po wykreowanie narodowego dania. Pad Thai miało być właśnie elementem nowej, tajskiej tożsamości, zrywającej z wpływami Chin. Paradoksalnie jednak – każdy składnik Pad Thai oraz sposób przyrządzania dania – jednoznacznie wskazują na jego chiński rodowód.

Za stworzeniem Pad Thai kryły się również pobudki ekonomiczne. Ryż – podstawowy produkt żywieniowy Tajlandii – świetnie nadawał się na eksport. Niestety kryzys gospodarczy i powodzie, które nawiedziły Tajlandię, mogły ten plan pokrzyżować. Stąd władzom zależało na zmniejszeniu krajowego spożycia ryżu poprzez popularyzację dania opartego na makaronie – produkowanym z gorszego sortu ziaren ryżu.

Niezależnie jednak od historii powstania, Pad Thai stał się kultowym i najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni tajskiej. Choć można go przyrządzać na różne sposoby, w restauracji Thai-Pan dostaniemy danie stworzone z oryginalnych składników. Smak Pad Thai docenimy zwłaszcza wtedy, gdy zjemy je od razu po przyrządzeniu. Poczujemy sos, który składa się z czterech przenikających się smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i pikantnego, który wzbogaca smak krewetek, warzyw czy kiełków fasoli mung. To sprawia, że do tego dania będziemy wracać jak najczęściej niezależnie, czy jesteśmy w Bażantowie, czy w innej części świata.

page31image12083376