Kolor śląskiego familoka

Projektanci Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego nie chcieli tworzyć ikony. Zależało im bardziej na tym, aby uzupełnić fragment miasta. Nowa architektura miała tu odegrać rolę tła, wypełniając zastaną miejską przestrzeń w sposób naturalny – pisze Wojciech Małecki, którego pracownia, MAŁECCY Biuro Projektowe współtworzyła projekt budynku nagrodzonego Bryłą Roku 2017.

Tekst: Wojciech Małecki
Zdjęcia: Jakub Certowicz

171210_WRiTV_4771-4782
Elewacje wykonane z setek ażurowych kształtek ceramicznych stanowią kwintesencję idei projektu – to współczesna europejska interpretacja tradycyjnej śląskiej zabudowy. Zewnętrzny ażur pełni rolę „firanki” – przesłony nałożonej na budynek. Jest pochodną iberyjskiego myślenia o elewacji, jako o żaluzji chroniącej budynki przed słońcem.

171030_WRiTV_3978-3984
Budynek Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego uzupełnia kwartał i pierzeję katowickiej ulicy św. Pawła, dostosowując się do gabarytów istniejących wokół kamienic. Jego wykończenie i kolor zaczerpnięto z niepozornego śląskiego familoka. Zachowanie tego obiektu i zintegrowanie go z nowo projektowanym gmachem WRiTV stanowiło podstawową decyzję projektową. Nową elewację delikatnie wkomponowano w pierzeję ulicy, powtarzając kształt sąsiedniej mansardy i zaprojektowano z podobnej do użytej w starym budynku ceramiki.

171209_WRiTV_4600
Ceramika konsekwentnie pojawiająca się w niemal wszystkich elementach budynku – nie tylko na elewacjach, ale przede wszystkim we wnętrzu – stanowi podstawowe spoiwo stylistyczne. Cegły wypalane były w różnym czasie, w jednym z ostatnich pieców węglowych w Europie. Są lekko zróżnicowane kolorystycznie i naznaczone ciemnymi spiekami. Ceramiczna faktura wchodzi w przestrzeń wewnętrzną szkoły, tworząc tam wyjątkowy nastrój i światło.

171210_WRiTV_4752
Czytelne połączenie przestrzeni wejścia do budynku i wewnętrznego patio sprawia, że ulica przenika do budynku, a uczelnia wychodzi na ulicę. Wejście główne jest również miejscem komunikacji wokół atrium oraz między piętrami. Wewnętrzne patio sąsiaduje z podwórkami i oficynami starych kamienic, pozwala nadać tym przestrzeniom charakter publiczny i dostępny.

Dwie prestiżowe nagrody
Nowa siedziba Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach zaprojektowana przez trzy pracownie: BAAS, Grupa 5 Architekci, Małeccy Biuro Projektowe uzyskała dwie prestiżowe nagrody. Najpierw została nagrodzona w plebiscycie Bryła Roku, a później zdobyła Grand Prix Stowarzyszenia Architektów Polskich w konkursie Nagroda Roku SARP za najlepszy obiekt architektoniczny zrealizowany w Polsce do końca 2017 roku.