Danie fit z Novą Bistro: Jesienny krem z pieczonej dyni z batatem i pomarańczą

Dynia to jedno z naszych ulubionych jesiennych warzyw, a pomysły na jej wykorzystanie chyba nigdy się nie kończą. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna, jednocześnie zawiera całe bogactwo witamin i składników mineralnych.

40 min
łatwe

Składniki i akcesoria
– 1,5 kg pokrojonej dyni hokkaido
– 100 g batatów
– pół szklanki soku z pomarańczy
– 1 duża cebula
– 250 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– oliwa z oliwek
– łyżka oleju kokosowego
– sól morska, pieprz– imbir (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia
1. Pokrojone kawałki dyni oraz batata umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek i olejem kokosowym. Pieczemy przez ok. 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
2. Posiekaną cebulę wraz z imbirem podsmażamy na oliwie w żeliwnym garnku. Dodajemy kawałki upieczonej dyni i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu ok. 12 minut.
3. Zupę odstawiamy z ognia i czekamy aż ostygnie. Całość miksujemy partiami na gładki krem. Dodajemy jogurt grecki i doprawiamy solą.
4. Na koniec dolewamy sok z pomarańczy i doprawiamy do smaku.
5. Gotowy krem możemy podać w wydrążonej dyni z prażonymi pestkami i posiekaną pietruszką.

Złota rada
Dyni nie obieramy ze skórki przed pieczeniem. Usuwamy jedynie miąższ z pestkami i kroimy na kawałki. Po upieczeniu, skórka schodzi bez problemu.