wlochyodkuchni

Włochy od kuchni

Świeże składniki, wspaniałe smaki i rodzinna atmosfera podczas posiłków sprawiają, że wielu próbuje odtworzyć klimat włoskiej kuchni również w swoich domach. Jak czerpać przyjemność z dobrodziejstw cucina italiana także po powrocie z urlopu we Włoszech? – opowiada Marta Raj, właścicielka Bosko-Włosko, firmy zajmującej się sprzedażą wysokogatunkowych produktów kuchni włoskiej i organizacją warsztatów kulinarnych.

Kuchnia włoska nie traci na popularności i zdobywa kolejnych miłośników prostotą i wyrafinowaniem jednocześnie. O czym musimy pamiętać, by móc rozkoszować się nią w pełni?  – Najważniejsza jest jakość stosowanych produktów. Tu nie ma miejsca na ustępstwa. Większość ulubionych włoskich dań składa się z niewielu składników, za to muszą być one najwyższej klasy. Efekt tych starań oczarowuje – mówi Marta Raj.

Jak wybrać najlepszą oliwę?

Kuchnia włoska słynie ze wspaniałej oliwy z oliwek. To nieocenione źródło zdrowia i smaku. Najlepsza – ta z pierwszego tłoczenia. Musi pochodzić od sprawdzonego dostawcy i posiadać określone parametry – inaczej jest tylko zwykłym tłuszczem roślinnym. Producenci „marketowych” oliw często podają na opakowaniu, że oliwki, z których wytłoczono oliwę pochodzą „z krajów UE”. Dla nas to komunikat, że oliwa jest niewiadomego pochodzenia i prawdopodobnie wątpliwej jakości. Etykieta najczęściej też nie informuje o dacie rozlewania, podając jedynie datę przydatności do spożycia. Oliwa utrzymuje swoje wyjątkowe właściwości do ok. 2 lat od daty rozlania, więc informacja ta ma duże znaczenie.

Podczas zbiorów, oliwki trzeba jak najszybciej przetworzyć – inaczej psują się i tracą swoje najcenniejsze właściwości. Wskaźnikiem, który określa jakość oliwy jest kwasowość. Przyjmuje się, że oliwy, których stopień kwasowości nie przekracza 0,3% traktowane są jako te wyższej jakości. Miano „extravergine” stosuje się tylko wtedy, gdy kwasowość nie przekracza 0,8%.

Oliwy dużych koncernów wytwarzane na masową skalę są „anonimowe” i zatracają swoją wspaniałą moc! – Warto dotrzeć do lokalnych producentów, posiadających własne gaje oliwne i kontrolowany proces produkcji. Takie rodzinne gospodarstwa udało nam się znaleźć min. w regionie Molise, skąd sprowadzamy doskonałej jakości oliwy o kwasowości 0,23%, aromatyzowane i naturalne. – opowiada Marta Raj. – Stamtąd sprowadzamy również m.in. doskonałą mąkę do pasty, pizzy i innych dań włoskich. Polecamy także nasze warsztaty z włoskimi szefami kuchni dla dzieci i dorosłych, które są świetnym sposobem na spędzenie wolnego czasu z prawdziwą kuchnią włoską.

Zachęcam do zapoznania się z ofertą Bosko-Włosko oraz odwiedzenia strony internetowej, gdzie pojawiają się artykuły oraz ciekawostki na temat kultury i kuchni Włoch.

tel. 506 809 022 (Marta Raj)
www.bosko-wlosko.pl
www.sklep.bosko-wlosko.pl
e-mail: sklep@bosko-wlosko.pl

Zapisz