Po włosku z La Tavolą: Spaghetti Carbonara

Carbonara to jedna z najsłynniejszych włoskich past. Kucharze z La Tavoli radzą, jak ją przyrządzić, aby zachować odpowiednie proporcje i uzyskać właściwy smak. Jak się okazuje, danie, które zawojowało stoły na całym świecie, nie jest tak skomplikowane w przygotowaniu.

20 min

łatwe

Składniki i akcesoria:

  • 2 jajka
  • 120 g włoskiego boczku pancetta
  • 180 g makaronu spaghetti
  • jeden ząbek czosnku
  • 30 g sera pecorino
  • sól
  • świeżo mielony pieprz czarny

Sposób przyrządzenia:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu i odcedzamy go.
  2. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka.
  3. Pancettę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię, a potem smażymy aż do zrumienienia.
  4. Do usmażonej pancetty dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy wcześniej ugotowany makaron oraz pół porcji sera pecorino. Mieszamy przez chwilę aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  5. Na koniec do makaronu wraz z połączonymi wcześniej składnikami dodajemy roztrzepane jajka. Wszytko mieszamy do uzyskania kremowego sosu.
  6. Gotowe danie rozkładamy na talerze, posypujemy pozostałą częścią sera pecorino i prószymy świeżo mielonym czarnym pieprzem.