Po japońsku z Hirado Sushi: Sushi Ebi Tempura Maki

Sushi, najsłynniejszą potrawę z Kraju Kwitnącej Wiśni, można przyrządzić samemu. I to na wiele sposobów. Kucharze z Hirado Sushi radzą, jak przygotować konkretne rodzaje. W pierwszej kolejności Ebi Tempura Maki.

50 min

trudne

Składniki i akcesoria:

  • ocet ryżowy
  • cukier i sól
  • mata bambusowa do rolowania
  • ostry nóż bez ząbków
  • nori
  • prasowane algi
  • wasabi
  • marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki –
  • sos sojowy– pałeczki lub palce
  • ryż do sushi – tempura
  • dodatki: ostry majonez, ogórki, krewetki, tykwa

Sposób przyrządzenia:

  1. Zaczynamy od płukania ryżu. Robi się to kilkukrotnie w celu wypłukania skrobi. Ryż po ugotowaniu w proporcji 1:1.2 (ryż-woda), zalewamy doprawionym octem ryżowym i mieszamy co jakiś czas aż wystygnie.
  2. Wyklejamy ryż na nori oraz posypujemy z zewnątrz podprażonym sezamem.
  3. Układamy wyklejoną algę czarną stroną „do góry” na matce bambusowej oraz kładziemy na niej składniki: ostry majonez, cienko pokrojone ogórki bez miąższu, obtoczone w mące pszennej krewetki. Wszystko maczamy w tempurze i smażymy w głębokim oleju przez minutę. Dodajemy też tykwę (cienko krojone paski dyni marynowanej w karmelowej zalewie).
  4. Całość skręcamy z odpowiednim naciskiem i tak przygotowaną rolkę kroimy w krążki.
  5. Podajemy z wasabi, imbirem oraz sosem sojowym.