Po hiszpańsku z Albencą: Tortilla

Tortilla czyli hiszpański omlet, to bodaj najbardziej znana przekąska na Półwyspie Iberyjskim. Można ją przyrządzić właściwie na tysiąc sposobów. Jeden z nich przygotował szef kuchni z restauracji Albenca. Przepis jest dosyć prosty, a sposób podania dowolny.

20 min

łatwe

Składniki i akcesoria:

  • 800 g ziemniaków
  • 8 jajek
  • 1 duża cebula
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.
  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i następnie przesmażamy razem z cebulą.
  3. Ziemniaki i cebulę należy zostawić do przestygnięcia.
  4. Dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy sól i pieprz i podsmażamy każdą ze stron około 7-8 minut.
  5. 5Gotową tortillę możemy podawać na ciepło lub zimno.